Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  De Borredà a Sant Sadurní de Rotgers

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 7034
Vegades que s'ha descarregat el track: 3005
Petita volta entre Borredà i Villada que té com a objectiu principal l'ermita romànica de Sant Sadurní de Rotgers, una mostra més d'aquest art medieval que esquitxa totes les nostres muntanyes, amb la particularitat que la podem veure amb visita guiada. La ruta, de nivell fàcil, està proposada pel municipi de Borredà a les seves "estovalles", un document en format d'estovalles de paper amb diferents rutes que ens permeten descobrir l'entorn d'aquesta població.
r2107.jpg r2108.jpg r2109.jpg r2117.jpg r2118.jpg r2119.jpg r2120.jpg r2121.jpg r2122.jpg r2123.jpg r2124.jpg

Sortim de Borredà des de la plaça Major de la població pel carrer Berga per anar a buscar el camí de la Coma, que trobem just per damunt d'una àmplia zona d'aparcament. Seguim aquest camí uns metres amb lleugera baixada i aviat trobem un trencant amb un petit camí estret arran d'un mur. En aquest punt hi ha diversos indicadors de senders i és el lloc on es bifurquen el camí d'anada i el de tornada. Ara agafarem el camí de la dreta, arran de mur, seguint els senyals del GR-4, que no deixarem fins a l'ermita de Sant Sadurní de Rotgers. El camí surt de la població entre cases per arribar a uns camps. Els voregem i sense deixar els senyals anem endinsant-nos dins d'una roureda. El camí guanya alçada i desemboca a una pista que seguim recte a l'esquerra. Planegem i des d'aquest tram ja veiem els prats sota la collada del Putxot, a l'altre vessant de la muntanya on ens dirigim. Arribem a una cruïlla i continuem per la pista de l'esquerra en baixada, però de seguida la deixem per seguir un corriol que baixa dins un bosc de boixos i pi. El camí ens porta fins al Pontarró, on creuem un petit rec d'aigua. Aquest és el punt on hi ha el trencant de tornada. Nosaltres continuem amunt per la pista seguint el GR fins als prats que divisàvem anteriorment. Els voregem i arribem a una altra pista que seguim a l'esquerra fins l'àmplia cruïlla del Putxot, en forma de collada. Seguim la pista recte, que ara baixa, i en pocs minuts arribem a l'ermita de Sant Sadurní. Després de visitar l'ermita iniciarem la tornada desfent el camí de pujada fins a la cruïlla del Pontarró. Ara deixarem el GR i seguirem per la pista avall. Al cap de poc més d'1 km arribem a una cruïlla de pistes i camins. La nostra pista fa un gir marcat a l'esquerra, en forta baixada. En aquest punt surt un sender a l'esquerra marcat amb les franges grogues de la xarxa de senders. L'agafem i baixem per després planejar per una pista herbada en desús. Arribem al collet de Capdevila, al mas del mateix nom. Baixem per la pista avall i arribem a una nova casa, el Pati. Aquí deixem la pista i seguim els senyals del GR-241, que enllacem en aquest punt, per una corriol que baixa a l'esquerra, per creuar el rec del Pati. Aquesta senyalització ens conduirà fins al punt d'inici creuant diversos camps i pistes. A les primeres cases de Borredà, al coll de Bas, el GR creua el nucli veïnal pel mig seguint la pista encimentada que ens acostarà al mas de Graugés i finalment, al punt d'inici.

Punt de sortida Borredà
Accés al punt de sortida Arribem a Borredà des de Berga per la C-26 en direcció a Ripoll. Iniciem la ruta al centre de població
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: La ruta passa per diversos trencants, en general, indicats. Cal seguir el GRxx des de Borredà fins a Sant Sadurní. Des del Pontarró fins a El Pati seguirem les marques grogues de la xarxa de camins i allà tornarem a seguir el GR fins al punt d'inici. La pista entre el Pontarró i el collet de Capdevila pot estar enfangada en època de pluja. No hi ha punts d'aigua, per tant caldrà preveure de portar-ne.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.023 m
Desnivell positiu: 400 m
Durada: Entre 2 i 3 hores
Distància recorreguda: 10,5 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Catllaràs-Picancel. Escala 1:25.000. Editorial Alpina i el portal borreda.net
Època aconsellable: Tot l'any
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.