Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Per camins de ronda

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 10924
Vegades que s'ha descarregat el track: 3249
Itinerari a l'entorn de la zona nord de Palamós, al Baix Empordà, que ens permet visitar els camps i boscos d'alzines sureres de l'interior i recórrer un tram del camí de costa que uneix Calella de Palafrugell amb Palamós passant per boniques cales i gaudint de les vistes que ens regala la geografia escarpada de la Costa Brava
r510.jpg r511.jpg r512.jpg r513.jpg r514.jpg r515.jpg r516.jpg r517.jpg r518.jpg r519.jpg r520.jpg

Sortim de la gasolinera que hi ha just a l'entrada del trencant cap a Sant Joan de Palamós i agafem la via verda del Tren Petit en direcció a Palafrugell. Arribem a una carretera i la travessem per continuar pel vial paral·lel a la carretera, en direcció a un transformador que veiem davant. Allà trobem senyals del PR-105 que seguirem a l'esquerra en la direcció de Mont-ras i Fitor tal i com ens senyala un rètol. Passem per conreus i finques rurals sempre per terreny planer, i creuem alguna pineda, sempre seguint els senyals del PR. En un encreuament de quatre camins on hi ha l'entrada d'una finca particular, deixarem el PR-105 per agafar el camí de la dreta a l'inici del qual hi ha una barrera per poder tancar l'accés dels vehicles a la zona. En aquest punt hi ha un indicador que ens senyalitza la direcció d'un mirador, al qual arribarem més tard, i del PR-103, encara que no n'hi ha senyals a partir d'aquí.
Anem agafant alçada bo i seguint la pista i deixant alguns trencalls a la dreta. En arribar a una cruïlla de tres camins en un coll, continuem per la pista principal, a l'esquerra, seguint sempre la direcció del mirador. Deixem un nou trencant a la dreta, i quan la pista arriba a un punt més alt agafem un camí en més mal estat que surt a la dreta en direcció al mirador i que s'enfila fins a un coll, on a l'esquerra trobem el sender que ens permet arribar al Puig Morera (123 m), una elevació àmplia i amb bones vistes cap al mar i la costa i també cap a les poblacions de l'interior.
Comencem a descendir pel mateix sender de pujada, però de seguida n'agafem un altre a la dreta que volteja la muntanya bo i davallant suaument cap a un coll cruïlla de diverses pistes. Seguim per una pista en mal estat delimitada per dues pilones d'obra. Aviat la pista comença a baixar fent ziga-zagues per arribar a una placeta on trobem unes escales que ens conduiran directes al mar, a la cala del Crit. Ara haurem de resseguir la costa en direcció sud pel camí de ronda. Passarem per les cales de Roca Bona, Estreta i Corbs. Al mar veiem les illes Formigues. En arribar al mirador de la cala de Canyers ens desviem cap a l'interior per seguir un tram de pista i desviar-nos aviat per un sender que puja a l'esquerra. Seguirem els indicadors cap a la cabana d'en Dalí i la platja del Castell, encara que també hi ha una opció que permet arribar a aquesta platja seguint el camí de la costa. En arribar a la platja del Castell val la pena apropar-se fins al poblat ibèric, des d'on podrem gaudir que boniques vistes. a es Castell anem a buscar la continuïtat del camí de ronda a l'altra banda de la platja, per unes escales prop d'unes dunes. Seguim els senyals del GR-92 i passem per la cala s'Alguer, característica per les acolorides barraques de pescadors que s'hi apinyen. Passem arran de runes del castell de Sant Esteve i baixem a la cala Fosca. Allà resseguim un petit tram del passeig marítim arran de botigues per anar a buscar el carrer del Rec, que prenem fins arribar a una carretera. A l'altra banda hi ha una pineda, on un camí ressegueix la carretera en paral·lel. El seguim en lleugera pujada cap a l'esquerra, i abans d'arribar al final del bosc veiem a la dreta un altre camí que s'endinsa entre els pins en direcció nord. El prenem i arribem a una nova carretera just darrera la gasolinera des d'on hem sortit.

Punt de sortida Sant Joan de Palamós
Accés al punt de sortida Des de la C-31, cal agafar el trencant cap a Sant Joan Palamós. El punt d'inici és una gasolinera que hi ha a l'esquerra, just després del trencant i abans d'una rotonda.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cap en especial
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 123 m
Desnivell positiu: 280 m
Durada: Unes 3 hores, però tot depèn de les pauses i de les ganes que tingueu de banyar-vos
Distància recorreguda: 12 km
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.