Senderisme, excursionisme i/o muntanyisme  Gran recorregut entre volcans a l'illa de La Palma

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 6751
Vegades que s'ha descarregat el track: 2843
Aquest és un itinerari lineal de l'illa de La Palma conegut com a Ruta dels Volcans, una de les rutes clàssiques i indispensables quan es visita aquesta illa. S'inicia al refugi de El Pilar (1450 m) i baixa direcció sud fins a la població de Fuencaliente o Los Canarios (750 m). Forma part del GR 131, que uneix el Faro de Fuencaliente amb Tazacorte, i, com els altres camins senyalitzats per al senderisme, ressegueix antigues vies de comunicació de l'illa. El camí, que forma part del Parc Natural de Cumbre Vieja, careneja les muntanyes que es van formar a partir dels diferents volcans que van anar emergent, i dels cràters que es van anar obrint al llarg de milions d'anys, seguint una línia recta cap al sud. La ruta ens permet gaudir d'unes bones vistes d'altres punts de l'illa o d'altres illes a prop, però, sobretot, ens permet transcórrer arran de cràters i volcans per un terreny àrid de terra volcànica, on la vegetació s'esforça a créixer per donar-hi un punt de verdor.
r2283.jpg r2284.jpg r2285.jpg r2286.jpg r2287.jpg r2288.jpg r2289.jpg r2291.jpg r2292.jpg r2293.jpg r2294.jpg r2295.jpg r2296.jpg r2297.jpg r2298.jpg r2299.jpg r2300.jpg r2303.jpg r2304.jpg r2305.jpg r2306.jpg r2307.jpg r2308.jpg r2309.jpg

Creuem l'àrea de jocs i pícnic del refugi de El Pilar, i deixem a l'altra banda de la carretera una zona d'aparcament i una àrea d'acampada. Trobem el camí just darrera del refugi, i iniciem la pujada en sentit sud-oest per dins d'una pineda. El camí agafa alçada suaument i arriba a un petit mirador, el mirador Birigoyo, des d'on podem contemplar la banda oest de la illa. Trobem petits camins que es desvien a l'esquerra per pujar a alguns pics i cràters a la carena, hi podem accedir si ho volem, però trobarem altres variants durant l'itinerari, a la zona més espectacular de la ruta. En deixar el bosc enrere contemplem de prop el primer cràter, l'Hoyo Negro. L'entorn és impressionant i aquesta sensació serà la que ens acompanyarà al llarg de tota la ruta. En agafar alçada podem veure el Teide al fons, a l'est, i direcció nord veiem els pics que conformen la caldera de Taburiente. Més endavant tornem a entrar al bosc i agafem el trencant cap al Pico Nambroque (1922 m), des d'on contemplem la carena de volcans a la qual ens dirigim. El camí va fent petites pujades i baixades. Podem desviar-nos del GR per pujar al cràter del Duraznero i des d'aquí resseguir la carena per arribar a La Deseada I i La Deseada II, on recuperem el GR. Aviat trobem el trencant del PR LP 15 que uneix Tigalate amb Jedey. Aquí el camí pren la direcció sud-est per vorejar un altre volcà i continuar direcció sud cap al volcà Martín, en forma de piràmide, que veiem davant, amb l'illa de La Gomera al fons. A partir d'aquí el camí comença a perdre alçada més decididament i es torna a endinsar al bosc. Creuem el GR 130 que fa la volta a La Palma. Continuem direcció sud pel nostre GR i arribem a la població de Fuencaliente, on acabem la ruta.

Punt de sortida Refugi de El Pilar (El Paso) 1.450 m
Accés al punt de sortida Accedim al punt de partida per la carretera LP-301 des de Breña Baja o des de Los Llanos agafant un desviament de la carretera que uneix aquesta població amb Santa Cruz.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: Cal anar proveït d'aigua, ja que no en trobarem durant l'itinerari i la ruta és molt exposada al sol. Com que el recorregut és lineal s'ha d'utilitzar mitjans de transport tant per accedir al punt d'inici com per retornar al nostre vehicle. La manera més habitual d'organitzar-se és deixar aquest al barri de San Antonio de Breña Baja, i allà agafar un taxi per accedir al refugi de El Pilar (uns 20 €). La ruta finalitza a Los Canarios o Fuencaliente, on podem agafar un autobús per retornar a San Antonio.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 1.920 m
Desnivell positiu: 900 m
Durada: Entre 5 i 7 hores en funció de les variants que fem i el ritme que portem.
Distància recorreguda: 19 km
Cartografia i bibliografia:
Època aconsellable: Tot l'any, però cal evitar els dies amb pics de calor o amb boira baixa.
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.